carian Cari laman

155㎡ Ruang Bulat, Tiga Generasi Hidup Bersama Tanpa Jurang Generasi Design Reka Bentuk Rikyu

klasifikasiReka bentuk dalaman 4277 0

Perikatan Reka Bentuk Dalaman Rikyu Design

Dalam keluarga yang mempunyai tiga generasi, ada jurang generasi antara generasi? Ruang peribadi antara individu dan keluarga adalah jarak yang hampir negatif, tidak banyak ruang peribadi?

Bukan hanya memikirkan penggunaan visual dan fungsi, tetapi juga bagaimana mencapai keseimbangan antara individu dan keluarga adalah faktor yang mesti kita pertimbangkan ketika merancang untuk keluarga besar.

Adakah mungkin cantik dan praktikal?

Ketika ada keluarga, apakah hanya ada "kita" dan tidak "saya"?

Toleransi dan mundur antara generasi muda dan para penatua. Di rumah ini, susun atur, garis dan gaya bahan sesuai dengan sempurna.

Menghadap Teluk Henglin yang indah, kediaman ini terletak di persimpangan tasik dan laut, yang juga merupakan tempat burung yang bermigrasi bermigrasi setiap tahun.

Ketika Zhang datang ke perundingan reka bentuk dengan keperluan keluarga, dia menyatakan hasratnya untuk menyelaraskan keperluan estetika dan praktikal orang tua-nya sambil mengekalkan elemen visual yang kaya dan kuat yang disukainya, dan dengan berani mencadangkan menggunakan keluli tahan karat sebagai bahan untuk semua kabinet di rumah.

-

Kiri bertemu Keluarga

Bergerak bersama keluarga anda

 

Left

Kawasan awam

Ruang masuk adalah kawasan penting bagi keluarga untuk masuk dan keluar, dan ia juga berada di tengah-tengah seluruh rumah, jadi ia mempunyai blok bersih dan garis pergerakan yang lancar secara visual dan berguna.

Dari segi penyimpanan, orientasi dan kedalaman kabinet yang berbeza digunakan untuk merancang penyimpanan pakaian, kasut dan barang-barang lain-lain. Kabinet kasut sebelah dengan pintu mempunyai kedalaman yang sempit dan menggunakan jenis tarik untuk meletakkan kasut yang biasa digunakan, sementara kabinet di sebelah tempat duduk kasut digunakan sebagai lokasi untuk kasut yang bermusim dan jarang dipakai.

Bahagian kabinet hitam di sebelah kiri adalah rak arah tempat menukar kasut, di mana anda boleh meletakkan barang-barang kecil untuk keluar. Ketinggian bahagian hitam kabinet atas dan bawah tepat untuk kasut wanita dan kasut ukuran tidak konvensional yang lain.

Setelah memasuki pintu, kabinet di sebelah kanan depan direncanakan menjadi kawasan untuk pakaian dan beg sekunder keluarga. Sebagai persimpangan garis hidup dan bergerak di rumah, adalah mungkin untuk berpindah rumah atau keluar dalam satu perjalanan.

Kabinet sempit di pintu masuk dirancang dengan bukaan dua sisi, sehingga kabinet yang sama dapat memenuhi permukaan pintu masuk dan ruang tamu.

Lantai dipisahkan dari ruang tamu dengan jubin putih dan lantai kayu, dan garis melengkung menggema sudut melengkung di atas.

Menghadap ke pintu masuk ruang tamu, lengkungan melengkung yang elegan yang terbuat dari keluli tahan karat melemahkan balok dan membawa rasa ritual ke rumah keluarga. Kelengkungan lembut yang dicapai oleh bahan logam adalah elegan dan penuh dengan titik.

Ruang tamu menawarkan cahaya dan pemandangan rumah yang sangat baik, dan ruang tamu-ruang makan-dapur umum menjadikan aktiviti perhimpunan lebih kaya.

Dinding belakang ruang tamu berbentuk rak paparan, yang dapat digunakan sebagai kawasan paparan ketika tidak menonton TV.

Garis hitam percuma di dinding penuh dengan khayalan, yang dapat berarti "Cinta" atau "hidup".

Perincian kecil ruang tamu, busur kecil dalam perinciannya menggema busur besar dalam struktur

Dinding di antara ruang tamu dan balkoni membolehkan kawasan umum secara semula jadi membentuk garisan sekeliling. Sofa yang boleh digerakkan dengan penyesuaian berbilang sisi membolehkan ahli keluarga berkomunikasi secara bersemuka di mana sahaja mereka berada.

Struktur kabinet TV dan kabinet projektor. Kabinet projektor digabungkan dengan sempurna ke badan hijau dan hitam kabinet TV, di mana kabinet hijau masih boleh digunakan sebagai laci biasa.

Keluarga yang gemar menonton filem tetapi tidak mahu TV menjadi watak utama di ruang tamu. Setelah seminggu memikirkan perkara ini dengan pereka, nyonya rumah akhirnya mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia.

Projektor laser diletakkan di kabinet gelongsor dengan kaca optik di atas. Projektor biasanya dipasang di kabinet TV, tetapi dapat dipindahkan dengan bebas ketika digunakan. Kaca optik yang tertanam di atas kabinet memancarkan 99.9% cahaya, menjadikan pengalaman menonton yang sempurna.

Setelah memasuki balkoni, ruang sepanjang 5m dibahagikan kepada ruang belajar dan balkoni. Ia terbuat dari keluk siling bengkok keluli tahan karat, menghubungkan dinding dan bumbung untuk membentuk rasa pembalut yang kuat, juga melemahkan kehadiran dinding.

Kawasan besar warna indigo dan hijau merak berbeza dengan ruang tamu, mewujudkan kesan impak yang tidak dijangka bagi setiap orang yang memasuki ruang balkoni.

Kawasan kajian diatur dengan partisi samping sebagai pembahagi, menambahkan privasi dan rasa kepungan, sambil menjaga dialog dengan seluruh area umum.

Kawasan rehat kilang di bawah cahaya matahari membolehkan keluarga berehat sebentar sambil belajar dan bekerja.

Meja makan dan kerusi diperbuat daripada walnut dan logam, yang sesuai dengan perangai rumah.

Kajian menghubungkan sofa ke ruang makan dan dapur. Meja makan yang panjang dipilih sebagai ruang makan keluarga di ruang legar yang luas, yang memungkinkan keluarga untuk berkomunikasi secara bersemuka.

Penggunaan panel gelombang di bahagian depan pulau menambah sentuhan kemodenan ke seluruh rumah.

Sebuah sink dan dapur tembikar elektrik sengaja ditambahkan ke pulau itu. Apabila lelaki dan wanita mempunyai makanan sederhana selama seminggu, mereka dapat makan langsung setelah memanaskan atau mengukus di atas dapur tembikar elektrik, yang sangat meningkatkan kemudahan dan keselesaan makan.

Dapur menggunakan pintu gelangsar yang telus untuk mengelakkan gris dan asap sambil meningkatkan garis penembusan pandangan. Kawasan penyimpanan alat kecil di sebelah kanan dapur juga sesuai untuk meletakkan pinggan dan menyimpan barang di dalam peti sejuk di seberang.

Singki dan kompor dipasang di dua sisi meja berbentuk L, sehingga mudah dicuci, dipotong dan digoreng, dan juga memastikan pemisahan basah dan kering.

Bahagian sudut dapur pada awalnya adalah ruang simpanan. Setelah membukanya mengikut kebiasaan memasak keluarga, kini menjadi kawasan goreng ikan untuk ayah nyonya rumah, di mana dia dapat memasak hidangan kegemaran keluarganya di masa depan!

 

- Dapur kini menjadi kawasan penggoreng ikan untuk bapa nyonya rumah.

Ke kanan dan bersendirian

Bebas dari kesunyian

 

Kanan

Kawasan Bilik Tidur

Bilik kanak-kanak dengan cahaya di kedua sisi mempunyai pemandangan yang luas dan nada kayu sama sekali tidak kekanak-kanakan. Ini memberi banyak ruang untuk perubahan masa depan dan pelbagai fungsi.

Drum kit yang paling menarik di pintu, dengan lampu dinding papan luncur di dinding, dengan budak muzik yang penuh dengan tenaga sejuk.

Semasa bermain gendang dengan alas gendang dan peredam profesional, kanak-kanak boleh berlatih bebas di rumah tanpa mengganggu jiran.

Penyimpanan mainan yang kaya dan kemas, adalah anak kecil yang gembira!

Sisi tempat tidur yang lain menggunakan kombinasi meja sisi tempat tidur dan kabinet simpanan untuk memudahkan penyimpanan pelbagai barang-barang serba-serbi dan mainan. Rumah berwarna-warni dengan anak untuk meningkatkan keseronokan berkumpul sendiri, tambah beg kacang yang diubah menjadi dunia kecil kanak-kanak.

Meja ditempatkan di sudut tersembunyi dengan rasa tertutup, dan penyimpanan dinding digunakan untuk menempatkan pelbagai peralatan sekolah. Papan lubang membuat barang kelihatan sekilas, memudahkan anak-anak mengambil barang.

Lampu dinding berkaca halus di kedua-dua sisi mewujudkan suasana tidur yang lembut. Tirai satin coklat dengan sapuan berus berbintik-bintik tenang dan tahan lama

Bilik tidur utama berwarna oker dengan tekstur dicat minyak terbahagi kepada tiga kawasan: bilik pemeriksaan, bilik mandi dan ruang tidur.

Setelah melewati bilik mandi untuk mencuci dan bersolek sederhana dan bilik pemeriksaan yang agak bebas, anda memasuki ruang tidur dengan gaya lukisan minyak yang kuat, dan garis pergerakan yang serba lengkap memberi ruang tidur utama kepada guru besar.

Panel konkrit pracetak pemancar cahaya digunakan di atas loker untuk mencapai kesan langit berbintang, memperkenalkan cahaya dari balkoni hidup tanpa terlalu keras.

Almari pakaian direka dengan tiga sisi kabinet, dan kawasannya dibahagikan mengikut kebiasaan lelaki dan wanita.

Bilik pemeriksaan terletak di pintu masuk untuk memenuhi barisan pelayan wanita yang berubah-ubah sebelum dia pulang dan keluar dari pintu, dan pada masa yang sama, kabinet simpanan objek kecil setinggi 1.1 m disediakan untuk menyesuaikan dengan ketinggian tuan rumah , yang boleh menempatkan pelbagai aksesori dan produk kecantikan dalam stok. Selepas membuat solek di bilik mandi, anda boleh menyelesaikan aksi terakhir di sini.

Bahan lantai keseluruhan bilik mandi mempunyai fungsi anti-slip dan anti-bakteria. Tempat duduk di bawah roset membolehkan anda duduk dan mandi, dan juga sangat ramah kepada para penatua.

Bilik mandi awam, yang terutama digunakan oleh keluarga, disediakan sebagai jenis pemisahan tiga kali ganda, dan singki sengaja diatur di sebelah dewan pintu masuk untuk keluarga mencuci tangan ketika mereka pulang.

Bilik mandi menyembunyikan bilik mandi Jepun lengkap yang menggabungkan mandi, mandi, menjaga pakaian yang hangat dan kering. Keseluruhan pembinaan modular dapat disiapkan dalam 3 hari, tetapi penting untuk diperhatikan bahawa dimensi lokasi dan penempatan perlu disediakan pada tahap pembinaan dinding.

Menurut nyonya rumah, ini adalah bilik mandi yang dia rasa harus dimiliki setelah mencubanya di rumah rakan di Shanghai.

-

Potongan Rumah

 

Sudut cacat

01 Meratakan permukaan menegak dengan menggunakan kabinet

Oleh kerana kawasan tersembunyi yang dibentuk oleh pelebaran meja dapur, sangat sesuai untuk menggunakan kabinet penyimpanan lutsinar untuk meratakan permukaan menegak dinding sebagai kawasan paparan cawan dan perkakas biasa.

 

02 Gunakan kabinet untuk mengisi ruang di belakang pintu

Ruang di belakang pintu bilik kanak-kanak diciptakan setelah pintu dipindahkan ke kanan, dan rak buku kaca digunakan untuk meningkatkan jumlah simpanan tanpa membuang ruang.

 

03 Seimbangkan sudut terbuka dengan ruang simpanan

Di kawasan koridor terbuka dewan pintu masuk, ada ruang penyimpanan "bom raja" di dalam rumah. Ruang masuk hanya 1.3㎡ menjadi hujung semua barang besar di rumah.

Diagram Rajah struktur asal

Rumah ini mempunyai pencahayaan dan pengudaraan yang sangat baik, garis aktiviti yang jelas, dan pemandangan yang indah di persekitarannya.

Kecacatan rumah adalah bahawa kawasan umum besar tetapi biliknya kecil, ruang yang cacat sukar digunakan, dan terlalu banyak bilik mandi dan balkoni.

Plan Pelan lantai selepas pengubahsuaian

Kawasan awam kiri dan kawasan persendirian kanan ditentukan dengan jelas.

Kurangkan bilangan bilik mandi dan bilik

Yang pertama adalah meningkatkan kualiti hidup di kawasan persendirian, menggabungkan sudut yang cacat dan meningkatkan fungsi penyimpanan dan kesenangan.

Seluruh rumah jelas dibahagikan kepada zon kiri dan kanan selepas kerja-kerja pengubahsuaian. Kawasan umum dijadikan tempat aktiviti untuk perjumpaan keluarga / perjumpaan rakan. Kawasan peribadi wujud sebagai dunia kecil bagi setiap ahli keluarga. Persimpangan dewan pintu masuk dan bilik mandi awam menghubungkan kawasan statik dan dinamik, sehingga garis aktiviti kehidupan lancar dan jelas.

 

Lokasi Projek / Lotus City

Pasukan Reka Bentuk / Shu-Min Zhong, Jie Shi

Kawasan Reka Bentuk / 155 ㎡

Kos hiasan / 90 w (tidak termasuk peralatan rumah)

Sebelumnya :: Next:
Klik untuk membatalkan balasan
    展开 更多
    Selamat datang ke laman web rasmi WOWOW FAUCET

    loading ...

    Pilih mata wang anda
    USDDolar Amerika Syarikat (AS)
    EUR Euro

    Dalam Troli

    X

    Sejarah Penyemakan

    X