carian Cari laman

Seni Pemasangan + Elemen Semula Jadi, Mengilhami Imajinasi Masa Depan yang Tidak Terbatas | REKA BENTUK MACONWAY

klasifikasiReka bentuk dalaman 3748 0

Alliance Interior Design Alliance

Arca spatial yang betul

tumbuh secara semula jadi, logik dan puitis di persekitarannya.

Tianheng Bayview Garden terletak di lokasi paling berharga di Zhuhai - Semenanjung Tangjia. Ia menempati tanah terakhir yang menghadap ke laut di kawasan ini: disokong oleh bukit-bukit hijau dan menghadap langsung ke garis pantai yang panjang, pemandangannya tidak dapat dikalahkan.

▲ Lukisan seni bina dalaman

Berdasarkan kelebihan geografi ini, pasukan seni bina telah membuat kolam infiniti sepanjang 108 meter di atas bangunan. Ia bukan sahaja terpanjang di dunia dengan rekod dunia WRCA, tetapi juga mercu tanda baru di Bay Area pada masa akan datang. Ini memiliki arti estetik dari "air terjun bertingkat yang membentang di seberang air".

 

01

Menyentuh hati

Bahagian dalam adalah bahagian organik bangunan, tetapi juga memperdalam dan memanjangkan bangunan di tingkat mikro. Tujuan reka bentuk projek ini adalah untuk menggema aspek maritim persekitaran semula jadi Zhuhai yang unik, dan bertindak sebagai jambatan antara ruang dalaman dan luaran. Ini membolehkan persekitaran semula jadi, seni bina, landskap dan reka bentuk dalaman secara harmoni membentuk dialog yang bergema dan berterusan.

Oleh itu, pedalaman meneruskan logik kehidupan semula jadi dan seni bina, yang diilhami oleh chiaroscuro persekitaran keseluruhan. Ini membolehkan daya hidup seni bina mengalir dengan bebas dan bertenaga di kawasan pedalaman, dan menembus jauh dengan bentuk yang penuh dan dinamik, mewujudkan tenaga dan kekuatan dalamannya sendiri ke dalam bentuk aliran yang unik, yang membawa kepada pembentukan dialog emosi antara ruang dan orang .

 

02

Reka bentuk adalah penyempurnaan seni, tetapi juga berdasarkan pada masa kini

Diilhamkan oleh persekitaran semula jadi projek - lautan - dan berdasarkan gaya hidup kontemporari, reka bentuknya menyatukan imaginasi masa depan yang indah. Pendekatan reka bentuk futuristik menyajikan irama dan daya hidup lautan. Kadang-kadang elegan dan tenang, pada waktu lain bergelora. Pertembungan seni pemasangan dan elemen semula jadi ditafsirkan semula dan digabungkan untuk menghadirkan gaya hidup yang penuh dengan khayalan untuk masa depan.

Pereka perlu memimpin dan menerangkan kehidupan indah masa depan. Ruang dalaman meneruskan daya tarikan teknologi seni bina, untuk membentuk dialog tema keseluruhan yang bergema dan harmoni bagi projek ini. Pereka Mr. Ma Conway, sebagai pakar bangunan hijau Amerika (LEED AP), selalu menyokong idea bangunan hijau. Di bawah kuasnya, kekuatan dalaman kehidupan semula jadi yang tidak kelihatan adalah jiwa ruang.

Memasuki kawasan pedalaman, irama lautan telah dibuka sejak anda memasuki kawasan penerimaan tetamu di meja depan. Rasa kelantangan dan kekuatan yang mengalir meletakkan medan kekuatan dan nada ruang, sehingga menguraikan kekuatan dalaman kehidupan semula jadi yang tidak dapat dilihat.

Bentuk arca bermula dari tanah dan kemudian berputar dan tumbuh ke siling. Ini memberikan irama dalaman, sementara bahan ibu-mutiara dipilih untuk dinding latar, bersama dengan menafsirkan kemurnian dan kebebasan lautan, terus dan melanggar batas-batas kawasan fizikal.

 

03

Keluar ke laut: reka bentuk adalah penyempurnaan seni, tetapi juga berdasarkan pada masa kini

Reka bentuk ini seperti dokumentari pelayaran. Projek ini dibahagikan kepada beberapa kawasan fungsional utama, termasuk penerimaan (perjalanan seperti kapal layar yang berlayar di tengah laut), kawasan paparan pasir (di mana kekuatan hidupan laut berkumpul di ombak), kawasan perundingan pusat (dalam rasa kehidupan kapal layar mewah, nikmati elegan dan tenang, irama lautan), dan kawasan perundingan tingkap (dalam suasana dek kapal layar, nikmati persekitaran dan pelukan laut. Dan 108 -meter air terjun di luar tingkap meluas sehingga kesannya).

Projek ini menghadap ke laut, dan tujuan awal yang paling tulus dari rancangan ini adalah untuk menampilkan kebebasan dan percintaan yang tidak terkawal. Dibutuhkan konsep "kapal layar" untuk membiarkan kebebasan dan tidak terkendali muncul dalam postur yang elegan dan mewah. Kekuatan hidup yang dipupuk oleh asal semula jadi, di bawah sikat pereka, pesanan dan masa menghilangkan batas. Ruang keseluruhan menampilkan postur terbuka, sporty dan bertenaga.

Kawasan kotak pasir kontemporari menarik, dengan siling memanjang ke bawah dalam bentuk air mata. Ini adalah titik fokus di mana daya hidup ruang berkumpul dan menjadikan seni lebih disasarkan.

Reka bentuknya menyerupai landskap seni bina dan berintegrasi dengan alam dan lautan. Dengan gelombang bergelombang, lautan mengalir ke pedalaman. Di antara lapisan penuh semangat dan khayalan, ada ketenangan yang mempesona, menunjukkan keanggunan semula jadi tanpa kehilangan gaya fesyen avant-garde.

 

04

Light by Light: Roh Angkasa

Pereka Ma Kangwei mahu projek itu menampilkan rasa futurisme teknologi. Perkataan "masa depan" sering memberi ruang kepada orang untuk berimaginasi.

Seluruh ruang seperti cecair bebas yang mengalir tetapi kuat, berliku dan melancarkan bentuk yang indah. Bukti terbaik dari ini adalah siling beralun. Ini menunjukkan irama yang berbeza yang dihasilkan oleh pertemuan antara laut dan cahaya, seperti gelombang percikan, gelombang kasar, atau menikmati matahari terbenam secara senyap-senyap. Di kawasan rundingan, pergerakan ini secara signifikan lebih sederhana dan hangat.

Selain khayalan romantis lautan, hijau, perlindungan alam sekitar dan teknologi juga merupakan paksi pemikiran utama. Susun atur ruang yang terbuka dan dinamik mewujudkan pengalaman visual yang telus dan berterusan.

Teknologi disatukan ke ruang dengan cara yang sangat pintar - kotak elektronik yang tidak terhitung jumlahnya membentuk siling. Komposisi digital mencipta irama gelombang bergelombang. Di antara gelombang, setiap badan bercahaya disatukan dengan zarah kristal, memberikan cahaya dan tekstur lebih banyak.

Di sini reka bentuknya adalah imaginasi spasial dan bukannya teknik. Silingnya tidak terpisahkan, berterusan dengan teknologi, seni bina dan juga ukiran. Ia bukan hanya pemasangan seni, tetapi juga wahana untuk menyampaikan dan melepaskan emosi yang sangat kaya dan halus serta hasrat lama yang terkandung dalam hati, tentang seni dan kehidupan.

“Kami menggunakan pendekatan arsitektur spasial untuk membuat lampu seni pemasangan siling, menciptakan irama lautan, dan menggabungkan dengan sumber cahaya yang dapat mengubah warna, atau percintaan matahari terbenam keemasan. Sama ada langit atau lautan, kami berharap dapat menyampaikan emosi yang berbeza dalam seni bina dalaman. " Pereka itu berkata.

Ruangnya penuh dengan cahaya, warna, kualiti dan rasa. Ketika matahari terbit dan terbenam, cahaya sepi perlahan-lahan turun. Masa mengalir, kadang-kadang sengit, kadang-kadang ringan. Ia sangat romantis dan penuh nafas yang sesuai dengan hati manusia. Setakat ini, lekuk, siling, tirai air sepanjang 108 meter, aliran semula jadi, sekali gus.

 

05

Buat gelombang: berwarna-warni, dalam, kacau

Sekiranya tangga berputar adalah keghairahan gelombang, dewan lif lebih menyerupai riak lembut laut setelah gelombang besar.

Lekuk lembut dan semula jadi melintasi, membentuk kawasan tempat duduk dengan puisi air yang lembut. Tiffany biru bertitik di antara untuk mencipta romantik lautan. Kualiti sensual ruang diaktifkan di sini, kelihatan tenang dan mengalir.

 

06 

Rasa teh: kembali ke sumber asal

Liang Qiushi pernah berkata, "Di mana pun ada orang Cina, ada teh". Satu teh, satu dunia, adalah puisi kehidupan kepunyaan orang-orang Cina, jadi sebuah bilik teh khas didirikan dalam kes ini. Setengah elegan, bunga api separuh, dan suntikan estetika moden, adalah yang terbaik.

Seluruh kawasan direka untuk menjadi sederhana dan mudah, dengan sifat teh. Garis tajam, skema warna murni, kayu hangat, putih bersih, semua gabungan ini bersama, membersihkan minda dan keluar dari meja debu.

Tempat ini penuh dengan kekuatan lembut, halus dan luas. Ini membawa kelancaran dan arah yang jelas ke ruang, dan memandu pandangan dan tingkah laku seseorang. Dinamika dan ketegangan diperluas di sini.

Pemasangan seni di dinding belakang diperbuat daripada lapisan gunung yang saling bertumpu di antara satu sama lain. Bersandar di bukit hijau dan menghadap ke laut, ia lebih selesa dan santai.

Di Tianheng Bayview Garden, setelah mengalami perjalanan kapal pesiar ke laut, minum secawan teh dan menikmati pengasingan paling menenangkan hati.

Akhirnya, Ma Kangwei berkata, “Kami merakam kisah-kisah yang terjadi dalam waktu dan ruang yang berlainan semasa perjalanan pelayaran lautan ini melalui reka bentuk. Semua elemen reka bentuk di dalamnya bergerak menceritakan kisah yang sama. "

 

Nama projek: Pusat Jualan Taman Zhuhai Tianheng Bayview

Alamat Projek: No. 63, Jalan Semenanjung Six, Daerah Xiangzhou, Zhuhai, Provinsi Guangdong

Kawasan projek: 1100 kaki persegi

Reka Bentuk Senibina Dalaman: KDI New York Conway Design Office

Reka Bentuk Senibina: DLN ARCHITECTS LIMITED (HONG KONG)

Jurugambar Projek: Dou Time Architectural Space Photography

 

Conway Ma

KDI Conway Design New York | Pengasas

Sebelumnya :: Next:
Klik untuk membatalkan balasan
    展开 更多
    Selamat datang ke laman web rasmi WOWOW FAUCET

    loading ...

    Pilih mata wang anda
    USDDolar Amerika Syarikat (AS)
    EUR Euro

    Dalam Troli

    X

    Sejarah Penyemakan

    X